QuickLOAD

Moderatorzy: wierzba, P_iter

Awatar użytkownika
Bready
Posty: 818
Rejestracja: wtorek, 21 sierpnia 2012, 15:20
Lokalizacja: Dupont PA USA

Post autor: Bready »

W koncu kupilem te aktualizacje bazy danych ,i mam nastepne pytanie.
Przy niektorych rodzajach prochu sa oznaczenia *C lub *T lub *C*T
O ile sie domyslam to *T oznacza proch o zwiekszonej stabilnosci temperaturowej ,a co oznacza *C
Pozdrawiam Bready
Voli100
Posty: 3
Rejestracja: środa, 07 listopada 2018, 15:17
Lokalizacja: Rutki-Kossaki

Post autor: Voli100 »

Witam, czy ktoś może wyrzucić do QL i przeliczyć naważkę dla naboju 9mm z pociskiem 147 gr spłonki fiocchi, proch lovex D032, łuski zbierane na strzelnicy, OAL 30,3mm ( taki długi nabój pasuje do mojej komory).
Awatar użytkownika
huskys
Posty: 1119
Rejestracja: poniedziałek, 02 czerwca 2008, 20:20

Post autor: huskys »

;;pelenluz
Ostatnio zmieniony czwartek, 07 października 2021, 18:23 przez huskys, łącznie zmieniany 1 raz.
Opposite Pole
Posty: 154
Rejestracja: poniedziałek, 20 maja 2019, 01:43
Lokalizacja: z wilgoci

Post autor: Opposite Pole »

*C oznacza dodatek ograniczający osadzanie miedzi. Tak przynajmniej twierdzi QL

Obrazek
470NE416Rem375H&H9.3x74R8x57JRS308Win223Rem460S&W
Awatar użytkownika
TommyT
Posty: 239
Rejestracja: środa, 14 maja 2014, 15:02
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: TommyT »

Czy ktoś wie jak można uaktualnić QL v 3.8 do 3.9 ?
Opposite Pole
Posty: 154
Rejestracja: poniedziałek, 20 maja 2019, 01:43
Lokalizacja: z wilgoci

Post autor: Opposite Pole »

Tu możesz kupić update.

https://quickload.co.uk/amp/products/
470NE416Rem375H&H9.3x74R8x57JRS308Win223Rem460S&W
Awatar użytkownika
TommyT
Posty: 239
Rejestracja: środa, 14 maja 2014, 15:02
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: TommyT »

Dziękuję
mkowalczuk
Posty: 189
Rejestracja: wtorek, 01 listopada 2011, 13:11
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Post autor: mkowalczuk »

Czy w najnowszym QL znajdę Hornady 6,5 ELD-M 140 gr?
Awatar użytkownika
Smiglans
Posty: 93
Rejestracja: poniedziałek, 24 grudnia 2018, 14:09
Lokalizacja: Częstochowa

Post autor: Smiglans »

mkowalczuk pisze:Czy w najnowszym QL znajdę Hornady 6,5 ELD-M 140 gr?
Tak 26331 :D
mkowalczuk
Posty: 189
Rejestracja: wtorek, 01 listopada 2011, 13:11
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Post autor: mkowalczuk »

Dziękuję!
Chyba dojrzewam do zakupu.
dareks
Posty: 84
Rejestracja: piątek, 19 stycznia 2018, 15:06

Post autor: dareks »

do starego QL można sobie nowe pociski, łuski i prochy dopisać
T3xTacA1,T1xMDT,BergaraB14MDT,Beretta92FS,DE.44
Awatar użytkownika
Patek
Posty: 175
Rejestracja: poniedziałek, 14 lipca 2008, 10:57
Lokalizacja: okolice 100-licy,te z sosnowymi lasami krzywą rzeką
Kontakt:

Oprogramowanie

Post autor: Patek »

Jestem raczej, laikiem komputerowym, więc może to głupie pytanie, ale
Jak wgrać ten program nie mając stacji dysków, laptop mojej żony nie posiada już takowej ,przegrać na pendrive na innym komputerze i pójdzie?
6,5x55 i 9 3x62 i 223R
wozzi
Posty: 1995
Rejestracja: środa, 02 marca 2011, 18:14
Lokalizacja: Hamburg

Re: Oprogramowanie

Post autor: wozzi »

Patek pisze:Jestem raczej, laikiem komputerowym, więc może to głupie pytanie, ale
Jak wgrać ten program nie mając stacji dysków, laptop mojej żony nie posiada już takowej ,przegrać na pendrive na innym komputerze i pójdzie?
Raczej nie pójdzie, bo nawet ciężko (było jak próbowałem dawno temu) skopiować ten dysk. Podepnij dysk przez USB, czy co tam jest możliwe.
.303 brit .308 win 6,5x55 .45acp 9x19mm .22lr .357
Sobol
Posty: 392
Rejestracja: piątek, 17 stycznia 2014, 00:35
Lokalizacja: Mazowieckie / Garwoliński

Post autor: Sobol »

Pujdzie bez najmniejszego problemu, trzeba tylko trochę poklikać.
Awatar użytkownika
Bready
Posty: 818
Rejestracja: wtorek, 21 sierpnia 2012, 15:20
Lokalizacja: Dupont PA USA

Post autor: Bready »

Sobol pisze:Pujdzie bez najmniejszego problemu, trzeba tylko trochę poklikać.
Nie pojdzie.
Pojdzie tylko z CD ,mozna podlaczyc na USB ,albo z wirtualnego CD zrobionego np. programem Alcohol 120%
Pozdrawiam Bready
Sobol
Posty: 392
Rejestracja: piątek, 17 stycznia 2014, 00:35
Lokalizacja: Mazowieckie / Garwoliński

Post autor: Sobol »

Coś w ten deseń.
cianek
Posty: 14
Rejestracja: środa, 05 sierpnia 2020, 21:53

Post autor: cianek »

Witam.
Nie wiem czy dobrze napisałem w temacie.
Chciałbym zasięgnąć informacji odnośnie QL, a mianowicie co dokładnie oznacza funkcja tail / base shaped czy ta funkcja być zaznaczona czy odznaczona ?
Ostatnio zmieniony piątek, 22 stycznia 2021, 00:49 przez cianek, łącznie zmieniany 1 raz.
m2c
Posty: 70
Rejestracja: środa, 29 sierpnia 2018, 11:43
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: m2c »

To oznacza kształt podstawy pocisku, jeżeli masz boat tail lub z wklęsłym spodem spodem to zaznaczasz to i możesz podać dodatkowe wymiary.
cianek
Posty: 14
Rejestracja: środa, 05 sierpnia 2020, 21:53

Post autor: cianek »

m2c pisze:To oznacza kształt podstawy pocisku, jeżeli masz boat tail lub z wklęsłym spodem spodem to zaznaczasz to i możesz podać dodatkowe wymiary.
Czyli to nie chodzi o łuskę :bh|: :bh|: tylko o pocisk. Wielkie dzięki.
seba73
Posty: 291
Rejestracja: sobota, 20 kwietnia 2019, 14:23

Post autor: seba73 »

Panowie, takie pytanko odnośnie wprowadzania danych dotyczących pojemnosci łuski. QL dzieli łuski na wysokocisnieniowe i niskocisnieniowe. I tu sa inne metody pomiaru pojemnosci. Więc pytanie czy pojemność łuski mierzymy po formacie czy łuski odstrzelonej? :oops:
waskacz6
Posty: 158
Rejestracja: piątek, 25 października 2013, 14:06

Post autor: waskacz6 »

Proszę pomóżcie mi w sprawie kolega ma quickload w wersji angielskiej kupiony w parabellum czy jest możliwość np. aby doinstalować nakładkę polską? Program kupiony dwa lata temu. Proszę o pomoc. Dziękuję
Hunter
Posty: 153
Rejestracja: niedziela, 06 marca 2016, 22:15

Post autor: Hunter »

22lr , 32s&w , 9x19 , 223rem , 8x57js , 12/76
Awatar użytkownika
Bready
Posty: 818
Rejestracja: wtorek, 21 sierpnia 2012, 15:20
Lokalizacja: Dupont PA USA

Post autor: Bready »

seba73 pisze:Panowie, takie pytanko odnośnie wprowadzania danych dotyczących pojemnosci łuski. QL dzieli łuski na wysokocisnieniowe i niskocisnieniowe. I tu sa inne metody pomiaru pojemnosci. Więc pytanie czy pojemność łuski mierzymy po formacie czy łuski odstrzelonej? :oops:
Mierzymy w odstrzelonej.
Cisnienie potrzebne do ekspansji luski przy strzale jest pomijalnie male w stosunku do wartosci maksymalnej cisnienia.


Czy ma ktos dane prochu Alliant Sport Pistol do wpisania do QL-a ?
Pozdrawiam Bready
nosu
Posty: 106
Rejestracja: czwartek, 27 października 2011, 21:23
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: nosu »

Mam problem z wypełnieniem łuski w 6,5 Cr według QL , wykazuje mi że mam 105% wypełnienia a w rzeczywistości słychać grzechoczący proch w naboju czyli kompresji nie ma. Zmieniłem wartość gęstości prochu na cięższy i krzywa przebiegu się wypłaszczyła ale wypełnienie łuski pozostało na poprzedniej wartości. Przerabialiście temat?
Podaję wartości
1 ) długość łuski 1,910
2 ) masa wody 52,3 graina
3 ) proch N160 43 grainy
4 ) pocisk scenar 139 grain
5 ) długość naboju 2,807
Brayan
Posty: 43
Rejestracja: środa, 16 lutego 2022, 20:58
Lokalizacja: Szczytno

Post autor: Brayan »

Według GRT wypełnienie łuski 97,5%
Awatar użytkownika
rethempthoor
Posty: 501
Rejestracja: wtorek, 23 kwietnia 2019, 14:44
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: rethempthoor »

Mi QL również pokazuje 105% a GR 98%
Gęstość objętościowa prochu taka sama 1590
Objętość użyteczna łuski też prawie taka sama 46.3 - dziwna sprawa
Dawid
Brayan
Posty: 43
Rejestracja: środa, 16 lutego 2022, 20:58
Lokalizacja: Szczytno

Post autor: Brayan »

trzeba sprawdzić wymiary pocisku na początek. Może coś skopane
Awatar użytkownika
rethempthoor
Posty: 501
Rejestracja: wtorek, 23 kwietnia 2019, 14:44
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: rethempthoor »

Takie same wartości mam w GRT i QL.
Oba programy obliczają taką samą objętość efektywną łuski więc problem nie tutaj.
Dawid
nosu
Posty: 106
Rejestracja: czwartek, 27 października 2011, 21:23
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: nosu »

Scenar 139 grain ma długość 1,361 cala , domyślna w QL 1,370 i taka jest w symulacji . Gęstość prochu N160 1,590 g/cm3
n2e
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 22 stycznia 2023, 13:30

Re:

Post autor: n2e »

Bready pisze: czwartek, 07 października 2021, 01:51
seba73 pisze:Panowie, takie pytanko odnośnie wprowadzania danych dotyczących pojemnosci łuski. QL dzieli łuski na wysokocisnieniowe i niskocisnieniowe. I tu sa inne metody pomiaru pojemnosci. Więc pytanie czy pojemność łuski mierzymy po formacie czy łuski odstrzelonej? :oops:
Mierzymy w odstrzelonej.
Cisnienie potrzebne do ekspansji luski przy strzale jest pomijalnie male w stosunku do wartosci maksymalnej cisnienia.


Czy ma ktos dane prochu Alliant Sport Pistol do wpisania do QL-a ?
No tak, tylko że kalkulator wypełnienia łuski prochem bazuje na wprowadzonej pojemności. Jeśli zmierzysz po odstrzeleniu, to będziesz miał więcej, niż faktycznie. Dodatkowo po odstrzeleniu z różnej broni będą różne wartości.
tribal
Posty: 415
Rejestracja: środa, 04 stycznia 2012, 09:30
Lokalizacja: Augustów

Re: QuickLOAD

Post autor: tribal »

Działa Wam program na Windows 11 ? Mam jedną z starszych wersji, chciałem zainstalować w nowym kompie i lipa.
Awatar użytkownika
Bready
Posty: 818
Rejestracja: wtorek, 21 sierpnia 2012, 15:20
Lokalizacja: Dupont PA USA

Re: QuickLOAD

Post autor: Bready »

Dziala.
Przy instalacji gdy na koniec wyskoczy ze nie moze dokonczyc instalacji nie naciskaj cofnij a poprostu zrestartuj komputer bez zamykania instalatora.
Pozdrawiam Bready
and
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 24 czerwca 2022, 09:24

Re: QuickLOAD

Post autor: and »

Po uruchomieniu instalacji (setup.exe) na Win11 Pro pojawia się na moment okienko jak na obrazku, po czym znika i nic więcej się nie dzieje.
Wersja 3.9.
Może ktoś spotkał się z takim zachowaniem i ma jakieś rozwiązanie?

Obrazek
Awatar użytkownika
JanMaz
Posty: 492
Rejestracja: czwartek, 29 maja 2008, 19:47
Lokalizacja: Strzelno

Re: QuickLOAD

Post autor: JanMaz »

Wyłącz program antywirusowy i spróbuj jeszcze raz zainstalować.
Pozdrawiam JanMaz
and
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 24 czerwca 2022, 09:24

Re: QuickLOAD

Post autor: and »

Próbowałem, nie pomogło.
Próbowałem też trybów zgodności ze starszymi wersjami, też bez efektów.
Awatar użytkownika
JanMaz
Posty: 492
Rejestracja: czwartek, 29 maja 2008, 19:47
Lokalizacja: Strzelno

Re: QuickLOAD

Post autor: JanMaz »

Czy przed instalacją skasowałeś pliki z poprzedniej instalacji?
Nie wszystko da się usunąć funkcją odinstaluj. Trzeba ręcznie usunąć plik ST5UNST.LOG z katalogu Program Files /QuickLOAD.
U mnie musiałem wskazać inny folder do instalacji, który nazwałem QuickLOAD2 w katalogu Program Files.
Pozdrawiam JanMaz
and
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 24 czerwca 2022, 09:24

Re: QuickLOAD

Post autor: and »

Nie miałem poprzedniej instalacji, nie dochodzę do momentu wskazania folderu.
ODPOWIEDZ