|
 | |  |
 |  |
 | |  |
 |  |
 | |  |
 |  |
 | |  |
Equador
|
Wysłany: Czwartek, 20 Kwiecień 2017, 14:52 |
|
 |
 |
Warsiawiak napisał: |
To nie moja teoria , tylko doświadczonego elaboranta co na tym zęby zjadł. Chciałem zmienić proch żeby poeksperymentować z innym producentem i mi odradził. Powodem właśnie było to że pod wpływem temperatur jakie występują podczas spalania prochu i jego składników zachodzą jakieś zmiany w lufie.
Ja się nie znam , z technologii metali miałem dostateczny ale jak ktoś kto się na tym zna mi mówi że to przerabiał i pogorszyło mu się skupienie , to jestem w stanie w to uwierzyć.
Poza tym ja prochu nie zmieniam , kulka lata mi dobrze na N140 |
Myślę że kolega coś ci mówił i chyba nie bardzo wiedział w czym problem.... kwestia wpływu samej zmiany prochu z jednego na inny, nie ma wpływu na lufę, jedynie zbyt wysokie ciśnienie wywoływane przez dany proch ma wpływ na zużycie lufy. Można by jedynie porównywać prochy jednobazowe i dwubazowe, te drugie spadają się inaczej i to faktycznie może skutkować większym zużyciem lufy zakładając takie same ciśnienia. Skupienie pogorszyć mu się mogło, bo naturalną rzeczą jest że inny proch nawet jaki taki odpowiednik pierwszego będzie wywoływał inne ciśnienie przy tym samym loadzie co z kolei powoduje inną amplitudę drgań samej lufy. Sama zmiana prochu z jednego na inny nie ma wpływu na zużycie lufy jeśli nie będziesz przekraczał dopuszczalnych ciśnień... Może w kwestiach materiałoznawstwa od strony naukowej będzie jakaś różnica, ale w kwestiach czysto strzeleckich żadna... |
Ostatnio zmieniony przez Equador dnia Piątek, 21 Kwiecień 2017, 16:05, w całości zmieniany 1 raz _________________ 6,5x55 223 rem 9Lug 38 Spec/357 M 5,6 mm 303 Brit |
   |
 |
|
|
 |  |
 | |  |
 |  |
 | |  |
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików do wiadomości w tym forum Nie możesz pobierać załączników do wiadomości w tym forum
|
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 2 z 2
Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
|
|
|
|