Proch VihtaVuori?
- donkihot
- Posty: 1340
- Rejestracja: piątek, 26 maja 2017, 11:20
- Lokalizacja: Dąbrówka- woj. Mazowieckie
- Kontakt:
Proch VihtaVuori?
Witam Panowie, użyłem "lupki" ale nie znalazło (znaczy albo nie było, albo gdzieś temat był poruszony przy okazji)
Szukam proszku VV n310 (w Warszawie) i w największych sklepach jest tylko n320 a w jednym znalazłem n310 ale ma jakieś dziwne opakowanie?
Wszystkie vv mają takie:
A ten który znalazłem, ma takie:
Proszę powiedzcie, czy to są inne produkty, czy tylko zmiana szaty graficznej?
Szukam proszku VV n310 (w Warszawie) i w największych sklepach jest tylko n320 a w jednym znalazłem n310 ale ma jakieś dziwne opakowanie?
Wszystkie vv mają takie:
A ten który znalazłem, ma takie:
Proszę powiedzcie, czy to są inne produkty, czy tylko zmiana szaty graficznej?
- donkihot
- Posty: 1340
- Rejestracja: piątek, 26 maja 2017, 11:20
- Lokalizacja: Dąbrówka- woj. Mazowieckie
- Kontakt:
Bardzo trafna uwaga, o tym bym nie pomyślałtomkoziol pisze:Ten pierwszy to proch robiony na rynek w USA. Zauważ, że jest pakowany po jednym funcie a nie jak na rynek europejski po pół kilograma.
Bardziej niż na wygląd naklejki zwracał bym uwagę na datę produkcji, że by nie okazało się, że ktoś wypycha stare zapasy magazynowe.
A skoro takowa się zdarzyła, proszę jeszcze o podpowiedź co znaczy stary? a dokładniej jak kupować to nie starszy niż ?????
-
- Posty: 787
- Rejestracja: środa, 05 grudnia 2012, 15:59
- Lokalizacja: Majdan Królewski, podkarpacie
Zgodnie z broszurą VV:
"The estimated shelf-life of Vihtavuori powders is a minimum of 10 years, if stored and sealed in its
original containers at a temperature circa 20°C and relative humidity of 55-65%."
Tutaj nie tyle obawiałbym się "przeterminowania" bo chyba nikt nie trzymałby prochu przez 8 czy 9 lat ile problemów z powtarzalnością parametrów.
Jeśli jeden proch ma załóżmy 5 lat to szansa na to, że po skończeniu butelki kupisz kolejną z tej partii a przynajmniej z tego samego roku jest niewielka.
Jak ma rok albo dwa to ta szansa jest znacznie większa. To oczywiście jak strzelasz dużo bo 0,5 kg to w amunicji pistoletowej ok. 1500 nabojów.
A ogólnie to moim zdaniem im "świeższy" tym lepiej.
"The estimated shelf-life of Vihtavuori powders is a minimum of 10 years, if stored and sealed in its
original containers at a temperature circa 20°C and relative humidity of 55-65%."
Tutaj nie tyle obawiałbym się "przeterminowania" bo chyba nikt nie trzymałby prochu przez 8 czy 9 lat ile problemów z powtarzalnością parametrów.
Jeśli jeden proch ma załóżmy 5 lat to szansa na to, że po skończeniu butelki kupisz kolejną z tej partii a przynajmniej z tego samego roku jest niewielka.
Jak ma rok albo dwa to ta szansa jest znacznie większa. To oczywiście jak strzelasz dużo bo 0,5 kg to w amunicji pistoletowej ok. 1500 nabojów.
A ogólnie to moim zdaniem im "świeższy" tym lepiej.
Pozdrawiam, Tomek
- donkihot
- Posty: 1340
- Rejestracja: piątek, 26 maja 2017, 11:20
- Lokalizacja: Dąbrówka- woj. Mazowieckie
- Kontakt:
W sumie tak jest jak mówisz, a ilość amunicji to nawet troszkę większa (przynajmniej w mojej sytuacji czyli dla kalibru .32) bo ok. 5500 szt. Strzelam jakieś 400-500 miesięcznie, jak zacznę robić swoją to pewnie ta ilość się podwoi, czyli jakieś 1000. Pół kilo będę w stanie wystrzelać w pół roku.
Na szt. amunicji prochu wychodzi za 0,04 zł + pocisk np. lapua 0,65 zł + spłonka 0,2 to nam daje za kompletną szt (nie licząc łuski bo z odzysku i amortyzacji sprzętu) daje nam 0,89
Teraz płacę 1,2 zł za szt S&B czyli 0,3 zł oszczędności na każdej sztuce.Przy tańszych pociskach np. H&N można by zejść nawet do ok.0,7 zł za szt. Kurcze w skali roku to kupa forsy.
Na szt. amunicji prochu wychodzi za 0,04 zł + pocisk np. lapua 0,65 zł + spłonka 0,2 to nam daje za kompletną szt (nie licząc łuski bo z odzysku i amortyzacji sprzętu) daje nam 0,89
Teraz płacę 1,2 zł za szt S&B czyli 0,3 zł oszczędności na każdej sztuce.Przy tańszych pociskach np. H&N można by zejść nawet do ok.0,7 zł za szt. Kurcze w skali roku to kupa forsy.
-
- Posty: 155
- Rejestracja: czwartek, 10 lipca 2014, 22:28