|
 | Amunicja śrutowa z prochem czarnym. |  |
 | Re: Amunicja śrutowa z prochem czarnym. |  |
mkl1
|
Wysłany: Czwartek, 04 Lipiec 2013, 19:25 |
|
 |
 |
tomkoziol napisał: |
........Nie chodzi mi o konkretny kaliber bo na razie chciałbym zdobyć jakąś wiedzę w tym zakresie.
A powód prozaiczny - kilkakrotnie spotkałem się z ogłoszeniami sprzedaży starych drylingów z takimi próbami na lufach.
W większości przypadków broń w bardzo dobrym stanie i świetnie wykonana ale bez odpowiedniej amunicji w zasadzie nieużyteczna. |
Kolego "nie kombinuj" bo utracisz zbyt wiele...
Jeżeli masz "miejscówke" w decyzji, to kup i baw sie świetnie na strzelnicy (TYLKO)
Lub złóż podanie o "broń Kolekcjonerską" a wówczas piękny zabytek nie przepadnie, a Ty będziesz zadowolony z mozliwości postrzelania z broni z historią.....
Chociaz tak z drugiej strony to ten "pyrodex" to substytu czarnego prochu, lecz NITRO..o czym może świadczyc chocby zapis na stronie Parabellum
Tak BTW
To jeżeli to Dryling ( CP) to jaki kaliber....?
To może sporo wyjaśnić |
|
 |  |
 | |  |
 |  |
 | |  |
 |  |
 | |  |
tomkoziol
|
Wysłany: Piątek, 05 Lipiec 2013, 20:38 |
|
 |
 |
Koledzy, dziękuję za zainteresowanie jakby nie patrzeć dosyć nietypowym tematem.
Ku wyjaśnieniu - na moje zainteresowanie jest czysto teoretyczne bo broni na razie nie mam a jedynie spotkałem się kilka razy z możliwością zakupu takowej.
Ale aby podjąć decyzję o wydaniu sporej sumy to trzeba być pewnym, że będzie można tej broni używać zgodnie z przeznaczeniem.
Nie będzie przeznaczona do częstego użytku bo mam "zapas" innego sprzętu ale od czasu do czasu na leśną zbiorówkę pasowało by ją zabrać - wszak między innymi po to powstały drylingi.
Tak więc FAM Western odpada bo jest tylko ze śrutem 2,40mm a do tego z łuską 70mm a większość starej broni ma komory 65mm.
Co do naszego prawa to jakie jest widać m.in. po aktualnym problemie z 222Rem i 223Rem. To samo Rozporządzenie, które określiło minimalny kaliber na 5,6mm zabrania również używać do polowania broni czarnoprochowej - bez jednoznacznego określenia o co konkretnie chodzi. Patrząc na sytuację w 2009r. kiedy weszła ta konkretna poprawka (+ m.in. zakaz broni krótkiej i bocznego zapłonu) to chodziło o wyeliminowanie możliwości polowania z replik broni odprzodowej, na które nie jest wymagane pozwolenie. A co wyszło to widać - stara broń na amunicję scaloną, tyle że z ładunkiem prochu czarnego stała się też nielegalna. Ale jeśli użyjemy "substytutu" czyli specyficznego prochu bezdymnego to ta sama broń wygląda na to, że przestaje już być "czarnoprochowa". Gdzie logika? A wystarczyło zrobić zapis o "broni rozdzielnego ładowania" jak w Ustawie o Broni i Amunicji i nie byłoby problemu.
Jeśli chodzi o kalibry to najczęściej spotykałem się z 16/65 + 9,3x72R, raz z 12/70 ale tam ze względu na stan trudno było coś wywnioskować z prób na lufach.
A co do owych substytutów - nie ma wielkiego wyboru - albo to albo proch czarny. Jak z każdą amunicją, można stosować tylko w broni w dobrym stanie technicznym.
Pellety rzeczywiści tylko do nowoczesnych sztucerów in-line ale to ze względu na utrudniony zapłon sprasowanego ładunku (w skałkówkach trzeba było najpierw dosypywać trochę drobnego prochy czarnego).
Pyrodex Select jest m.in. przeznaczony do naboi scalonych BP i chyba bez problemu i niebezpieczeństwa dla broni (i strzelca) nadałby się też do amunicji śrutowej choć w danych Hodgdona nie ma takich informacji.
Stąd moje pytania - może ktoś ma już takie doświadczenia? Po co wyważać już raz otwarte drzwi.
Zapas łusek (w tym mosiężnych), spłonek, filcowych przybitek, śrutu i zatyczek jest, kwestia tylko czym to "napędzić".
Przepraszam za przydługie wywody ale temat nietypowy to i trochę trzeba powyjaśniać. |
_________________ Pozdrawiam, Tomek |
     |
 |
|
|
 |  |
 | |  |
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików do wiadomości w tym forum Nie możesz pobierać załączników do wiadomości w tym forum
|
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
|
|
|
|